Εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Αθήνα για το Ολοκαύτωμα των χωριών του Κέντρους Αμαρίου

Δευτέρα 05.10.2020

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργανώθηκε στην Αθήνα από την Ομοσπονδία Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου για το Ολοκαύτωμα των χωριών του Κέντρους Αμαρίου, στις 22 Αυγούστου 1944 καθώς και από τον Σύλλογο Βιαννιτών Αττικής ο «Διαβάτης» για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου στις 14-15-16 Σεπτεμβρίου 1943 παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης.
Η επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε τηρουμένων των μέτρων ασφάλειας για τον covid-19 στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ομόνοια. Για την θυσία των εκτελεσθέντων αλλά και για το πλαίσιο διεκδίκησης των αποζημιώσεων μίλησε ο Αριστομένης Συγγελάκης, συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης γερμανικών οφειλών.
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης που εκπροσώπησε την Περιφέρεια δήλωσε σχετικά: «Με ταπεινότητα και σεβασμό, όπως αρμόζει στους ήρωες μας, τιμήσαμε στην Αθήνα, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας κατά του κορωνοϊού, με τα αντίστοιχα Σωματεία Κρητών, τις επετείους για τα ολοκαυτώματα των χωριών του Κέντρους Αμαρίου, και του Ολοκαυτώματος της Βιάννου. Όσα χρόνια και αν περάσουν, κρατάμε ζωντανό το μήνυμα της θυσίας των προγόνων μας, 76 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των χωριών της Επαρχίας Αμαρίου και 77 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, για όλους εμάς δεν είναι μόνο επέτειος μνήμης, αλλά κυρίως χρέους να διδαχθούμε και να διαφυλάξουμε τις παρακαταθήκες των αγωνιστών αποτίοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα. Σήμερα, με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη και στη θυσία των άδικα εκτελεσθέντων Αμαριωτών, Βιαννιτών, αλλά και όλων των εκτελεσθέντων αγωνιστών, διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη τους και εμπνεόμαστε από τα μηνύματα της θυσίας τους που είναι καταδίκη του ναζισμού και του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού. Τέλος δεσμευόμαστε ότι τα τραγικά γεγονότα εκείνης της ζοφερής περιόδου, δεν θα φύγουν ποτέ από τη μνήμη μας. Είναι η ιστορία του τόπου μας. Είναι η ιστορία του λαού μας. Είναι τα αποτελέσματα του ναζισμού: η απόλυτη καταστροφή, η ανείπωτη τραγωδία, η φρικαλεότητα στον μέγιστο βαθμό».

Πηγή: kritipress.gr