Άνοιγμα καταστημάτων από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου - Εξαίρεση οι κόκκινες περιοχές. Πότε ανοίγουν εκκλησίες

Παρασκευή 15.01.2021

Θετική είναι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η εισήγηση των λοιμωξιολόγων στο άνοιγμα του λιανεμπορίου την προσεχή Δευτέρα (18/1) με προϋποθέσεις. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης, το άνοιγμα είναι γενικό, αφορά όλα τα καταστήματα και τα κομμωτήρια.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι ο πολίτης θα πρέπει να στείλει SMS με τον κωδικό 2 που θα έχει ισχύ δύο ώρες. Μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα ο πολίτης θα μπορεί θα μπορεί να ψωνίσει ό,τι θέλει και να μπει σε όσα καταστήματα επιθυμεί χωρίς ραντεβού και να μετακινηθεί από δήμο σε δήμο.

Δηλαδή οι λοιμωξιολόγοι δεν εισηγούνται άνοιγμα με με τη μέθοδο του click in shop, αλλά με ελεύθερη πρόσβαση των πελατών στα καταστήματα.

Σ' αυτό, όμως, υπάρχει εξαίρεση και είναι οι κόκκινες περιοχές, όπου σ' αυτές τα καταστήματα θα ανοίξουν και θα λειτουργούν με τη μέθοδο του click away. Στις "κόκκινες" περιοχές, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, δεν θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και καταστήματα περιποίησης νυχιών.

Οι ειδικοί προχώρησαν σε αυτή την εισήγηση μετά τη θετική εικόνα που έχει διαμορφωθεί αυτές τις δυο εβδομάδες και την πτώση σε κρίσιμους δείκτες της επιδημίας όπως είναι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων και η αποκλιμάκωση του αριθμού των διασωληνωμένων.

 Πώς θα λειτουργούν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα καταστήματα μανικιούρ-πεντικιούρ θα ανοίξουν με πιο σκληρά μέτρα, δηλαδή:

θα πηγαίνουμε με sms (2 στο 13033),

θα υπάρχει χρονικός περιορισμός (2 ώρες),

θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ.

Πότε ανοίγουν εκκλησίες και σχολεία

Οι εκκλησίες αναμένεται να ανοίξουν στις 24 Ιανουαρίου, πάντα με βάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα.

 Σύμφωνα με την απόφαση, οι ναοί θα είναι ανοικτοί για τους πιστούς και οι λειτουργίες θα τελούνται με την παρουσία ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο εντός του ναού τα 50 άτομα. Επίσης, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για τους πιστούς.

Όσο για τα σχολεία, οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα. Για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πότε θα δοθεί το «πράσινο φως» για τη λειτουργία τους δια ζώσης. 

Τις τελικές απαντήσεις θα δώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

 

 

 

enikos