Δικηγόρος αθλητριών ενόργανης: Θα δοθούν ονόματα και στοιχεία στη δημοσιότητα

Πέμπτη 08.04.2021

Θα δοθούν στη δημοσιότητα ονόματα και στοιχεία όσον αφορά στις καταγγελίες αθλητριών και αθλητών της ενόργανης γυμναστικής για κακοποίηση, βασανισμό και σεξουαλική παρενόχληση (με περιστατικά από το 1985), τόνισε ο δικηγόρος τους Αλέξανδρος Αδαμίδης.

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος των αθλητών στο OPEN, οι καταγγέλλοντες δεν είναι πλέον μόνο οι 22 που υπέγραψαν τη σχετική επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, καθώς ο αριθμός τους έχει αυξηθεί. 

«Η έναρξη της διαδικασίας έχει γίνει εδώ και αρκετούς μήνες, μέσω μιας ομάδας που συμμετέχουν κι άλλοι αθλητές, ξεπερνούν τους 100 και κάποια στιγμή κάποια αθλήτρια ανέφερε ένα περιστατικό που είχε βιώσει. Αυτό προκάλεσε μια αλυσιδωτή αντίδραση στους υπόλοιπους αθλητές, νυν και πρώην, με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί στην ομάδα αυτή ότι υπάρχουν πάρα πολλοί και πάρα πολλές που έχουν παρόμοια άσχημα βιώματα από προπονητές και προπονήτριες», σημείωσε ο κ. Αδαμίδης.

Αναφορικά με τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, ο κ. Αδαμίδης είπε: «Για να διευκρινίσουμε το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης, μιλάμε για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, δεν μιλάμε πχ. για απόπειρα βιασμού, δεν έχω τέτοιες καταγγελίες. Μιλάμε ακόμα για σωματικές κακοποιήσεις, τράβηγμα από τα μαλλιά, τιμωρία με προπόνηση με τα εσώρουχα, κλειδώματα σε μικρά δωμάτια, αφαίρεση προστατευτικών στρωμάτων στη δοκό κλπ. τα οποία αναλυτικά έχουν σημειωθεί στο έγγραφο που έχουν κάνει και έχει δημοσιοποιηθεί και το έχουμε κοινοποιήσει πριν τη δημοσιοποίησή του στους αρμόδιους φορείς».

«Έχει ξεκινήσει η προκαταρκτική εξέταση και όταν ζητηθούν από τις αρμόδιες αρχές θα δοθούν και στοιχεία, ονόματα και ότι άλλο μας ζητηθεί. Μέχρι τώρα δεν έχει επικοινωνήσει κάποιος μαζί μας», πρόσθεσε ο δικηγόρος, δηλώνοντας την ετοιμότητά του να παράσχει όλα όσα χρειάζονται οι εισαγγελείς.

Σάλος στο χώρο της ενόργανης από καταγγελίες για βασανισμούς: Αϊνδίλη – Αδαμίδης στο MEGA

«Βράζει» η ενόργανη γυμναστική μετά τις καταγγελίες για βασανισμούς που κατήγγειλαν με επιστολή τους στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, 22 καταξιωμένες αθλήτριες και αθλητές της ενόργανης γυμναστικής - με διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Για το θέμα αυτό μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Ολυμπιονίκης, Ειρήνη Αϊνδίλη και ο δικηγόρος των αθλητών και αθλητριών της ενόργανης, Αλέξανδρος Αδαμίδης.

Σύμφωνα με την κυρία Αϊνδίλη, η γραμμή της ομοσπονδίας είναι αυτοί οι άνθρωποι να απομακρυνθούν από τους αγωνιστικούς χώρους.

Από την πλευρά του ο κ. Αδαμίδης υποστήριξε ότι αν κάποιοι από αυτούς βρίσκονται ακόμα στο αθλητικό στερέωμα πρέπει να παραιτηθούν.

Όπως είπε, οι καταγγελίες ξεκίνησαν από 22 αθλητές και αθλήτριες και σήμερα έχουν αυξηθεί στον αριθμό, όχι μόνο από την ενόργανη, αλλά και από τη ρυθμική γυμναστική. Ακόμα, αθλητές και αθλήτριες από χώρες της ΕΕ καταγγέλλουν το συμβάν.

Εξήγησε πως πρόκειται για περιστατικά τη χρονική περίοδο μεταξύ 1985 και 2010 και αφορούν πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας από πρώην προπονητές και προπονήτριες.

Τόνισε ότι οι καταγγελίες των αθλητών και αθλητριών γίνονται για την αγάπη του στο άθλημα της γυμναστικής και το αγώνισμα της ενόργανης και δεν αφορούν το σύνολο των προπονητών και προπονητριών.

Υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο επιλογής και αξιολόγησης προπονητών που ασχολούνται με μικρά παιδιά κυρίως στον πρωταθλητισμό και πρόσθεσε πως υπάρχει προκαταρκτική εξέταση κατά την οποία θα εξεταστεί αν κάποια από τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Με τη σειρά της η κυρία Αϊνδίλη υπογράμμισε το χρέος της ομοσπονδίας να αγκαλιάσει όλους αυτούς τους πρώην αθλητές και τις αθλήτριες και πως πρέπει να γνωρίζει τα ονόματα των προπονητών και προπονητριών για να διαπιστώσει αν βρίσκονται ακόμα στους αγωνιστικούς χώρους.

 

madata.gr