5 σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφός σας, σας κακοποιεί λεκτικά

Παρασκευή 10.12.2021

Η βία έχει πολλές μορφές και η λεκτική είναι από τις πιο ύπουλες γιατί συχνά τείνουμε να την παραβλέπουμε.

Εάν το σκεφτείτε καλύτερα, η μεγαλύτερη πρόκληση με τη λεκτική κακοποίηση είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να την αποδείξουμε. Όταν ένα άτομο περιγράφει κάποιο βίαιο περιστατικό που του συνέβη, δύσκολα θα κάνουμε εικόνα την επιβλητική μορφή που υψώνεται απειλητικά μπροστά του, του φωνάζει, το απειλεί και το κακοποιεί ψυχικά και συναισθηματικά.

Η λεκτική κακοποίηση θεωρείται ύπουλη γιατί δεν αφήνει ορατά σημάδια και οι συνέπειες φαίνονται πολύ αργότερα, όχι στο σώμα αλλά στην ψυχή μέσα από το υποσυνείδητο. Τα κυριότερα σημάδια της λεκτικής κακοποίησης μπορεί να μην κάνουν πολύ «θόρυβο» αλλά είναι τα εξής. Εάν τα έχετε παρατηρήσει από τον σύντροφό σας, καλύτερα να είστε πολύ προσεκτικές μαζί του.

1. Έντονοι καβγάδες και φωνές

Οι συχνοί τσακωμοί που καταλήγουν σε φωνές είναι ένα ανησυχητικό σημάδι που θέλει περισσότερη προσοχή. Αυτή η συμπεριφορά προκαλεί φόβο και γρήγορα μπορεί να γίνει πολύ κακοποιητική από τον σύντροφό σας. Μάλιστα, μελλοντικά μπορεί να αφήσει κατάλοιπα στη συμπεριφορά σας και να σας κάνει πολύ ευάλωτους ακόμη και σε συζητήσεις που δεν έχουν ίχνος επιθετικότητας.

2. Απειλές

Ένα πολύ χαρακτηριστικό σημάδι της λεκτικής βίας από τον άνθρωπο που είστε σε σχέση μαζί του, είναι οι απειλές. Απειλές για τη σωματική σας ακεραιότητα, για το μέλλον της σχέσης σας ακόμη και απειλές προς το πρόσωπο του ίδιου του κακοποιητή. Πολλές φορές, θα τον πιάσετε να λέει: «Εάν με αφήσεις, θα κάνω κακό στον εαυτό μου» και πρέπει να ξέρετε ότι εκείνη τη στιγμή κάνει τα πάντα για να σας χειριστεί και να κατευθύνει τη συμπεριφορά σας προς τα εκεί που θέλει.

3. Προσβλητική συμπεριφορά

Εάν δέχεστε συχνά προσβολές και λαμβάνετε κακόβουλα σχόλια που από εκείνον μεταφράζονται ως «αστεία», τότε καλύτερα να σκεφτείτε πιο προσεκτικά το μέλλον της σχέσης σας μαζί του. Το πιο πιθανό είναι να θέλει να σας υποβαθμίσει μέσω αυτών, παίζοντας εξουσιαστικό ρόλο στη σχέση σας.

4. Άσχημη συμπεριφορά μπροστά σε τρίτους

Δεν το κάνει μόνο όταν είστε μόνοι αλλά έχει απαράδεκτη συμπεριφορά και μπροστά σε τρίτα άτομα. Δεν δείχνει κανέναν σεβασμό προς το πρόσωπό σας και το μόνο που θέλει να κάνει, είναι να σας μειώνει και να μιλάει υποτιμητικά για εσάς παρόλο που προσπαθεί μετά να σας πείσει για το αντίθετο.

5. Η τακτική της «ανησυχητικής σιωπής»

Ο σύντροφός σας ξαφνικά παρουσιάζει παράξενη συμπεριφορά, σας αγνοεί επιδεικτικά και σταματάει σχεδόν να σας μιλάει χωρίς καμία απολύτως εξήγηση. Πρόκειται για μια αρκετά ανησυχητική μέθοδο που σας κάνει να αισθάνεστε αόρατες και στόχο έχει να σας υποβιβάσει.

Επειδή δεν έχετε καμία ορατή απόδειξη της κακοποίησης, μπορεί να φοβάστε να εμπιστευτείτε τους άλλους. Μπορεί να νομίζετε ότι δεν θα σας πιστέψουν. Μπορεί ακόμη και να μην είστε σίγουροι για το αν αυτό που συμβαίνει είναι ένα είδος κακοποίησης. Ίσως σκέφτεστε ότι υπάρχει κάτι λάθος με εσάς και όχι με τον κακοποιό σας.

Μην αφήσετε κανέναν από αυτούς τους λόγους να σας εμποδίσει να ενημερώσετε όσους εμπιστεύεστε για το τι συμβαίνει. Δεν πρόκειται να σας αμφισβητήσουν, αντίθετα θα είναι εκεί για να σας ακούσουν. Πάρτε την υποστήριξη που χρειάζεστε από στενούς φίλους και μέλη της οικογένειας και αναζητήστε επαγγελματική συμβουλή από κάποιον ειδικά εκπαιδευμένο για να χειριστείτε τη λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση.

jenny.gr