Κρήτη: Διαμαρτύρονται οι ξενοδόχοι για την αύξηση του φόρου διαμονής – «Είναι η τιμωρία μας γιατί πετύχαμε;»

Πέμπτη 21.09.2023

Με αύξηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία, που θα ονομάζεται Πράσινο Τέλος, αποφάσισε η κυβέρνηση να ενισχύσει τον Αποθεματικό Λογαριασμό για Φυσικές Καταστροφές, όπως ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση του κλάδου.

Όπως ανακοινώθηκε, το Αποθεματικό για Φυσικές Καταστροφές αυξάνεται από τα 300 στα 600 εκατομμύρια ευρώ, με το πρόσθετο ποσό να προέρχεται από την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής, ιδίως σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Στα ξενοδοχεία 1-2 αστεριών η αύξηση είναι 1 ευρώ ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση και στα 5 αστέρων 6 ευρώ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

Αντίστοιχα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια η αύξηση είναι 1 ευρώ, ενώ ο φόρος διαμονής επεκτείνεται και στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Επίσης, ανακοινώθηκε η επιβολή ΦΠΑ στα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb κτλ) για όσους εκμεταλλεύονται 3 ή περισσότερα ακίνητα.

Στα ακίνητα αυτά θα επιβάλλονται όλα τα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

«Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται φόροι χωρίς καμία διαβούλευση και δεν καταλαβαίνουμε γιατί αυτό τον φόρο πρέπει να τον επωμιστούν μόνο οι ξενοδόχοι» είπε στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χακιαδάκης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης Μανόλη Τσακαλάκη.

Ο ίδιος σχολίασε: «Ο έξτρα φόρος είναι η τιμωρία μας, γιατί πετύχαμε στον τουρισμό;»

Οι ξενοδόχοι στέλνουν επιστολή τόσο στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη όσο και στην Όλγα Κεφαλογιάννη υπουργό Τουρισμού, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ότι υπάρχει προβληματισμός για τη συνεχιζόμενη φόρτωση βαρών στους ξενοδόχους αλλά όχι και την ικανοποίηση παγίων αιτημάτων που συνδέονται με την ανάδειξη του προϊόντος φιλοξενίας. 

ekriti.gr

Δειτε επισης...

σχετικά άρθα της κατηγορίας...