ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΜΑΛΗΣ: Ένας καλλιτέχνης με αρχές

Τρίτη 05.07.2016
Ένας καλλιτέχνης με αρχές, συνειδητοποιημένος  και  με σεβασμό γι αυτό που κάνει.
Απλός, σεμνός και δημιουργικός !!! 

                                                                                  Συνέντευξη στην Ειρήνη Λουπατσάρη
       

Σε τι ηλικία μπαίνει η μουσική στη ζωή σου? 

Οκτώ χρονών ξεκίνησα με τον Δημήτρη Πασπαράκη στο ωδείο Απόλλων, εκεί ήταν τα πρώτα μου βήματα πάνω στη μουσική.                                                                                                                                               
Σαν παιδί τι ακούσματα είχες? 

 Άκουγα κρητικά, παλιά λαϊκά  και λαϊκά της εποχής.                                                                                                                            
Από κρητικά τι άκουγες? 

Πρωτομάστορες… Μουντάκη,  Σκορδαλό  και βέβαια Νίκο Ξυλούρη!!!                                                                                                          
Πρότυπα είχες?

Κοίταξε να δεις πιο πολύ την εποχή που ξεκίνησα  άκουγα πολύ Ψαρονίκο.   

Πότε συνειδητοποιείς ότι δε θα παίζεις μόνο για φίλους αλλά θέλεις να ασχοληθείς και επαγγελματικά?
Επαγγελματικά δε το είδα ποτέ. Στο να πω έχω την πείρα να παίζω και κάποια στιγμή να ξεκινήσω επαγγελματικά. Με παροτρύνανε τότε φίλοι, συγγενείς…. Έλα να παίξεις σε γάμο. Εγώ ένιωθα ότι δεν ήμουν έτοιμος  και άργησα να μπω στο χώρο.   
                      
                           
Σε τι ηλικία ξεκίνησες? 

Στα 26 περίπου. Φαντάσου ότι πήγα στο ωδείο 5-6 χρόνια. Μετά ασχολήθηκα λίγο μόνος μου και κάποια στιγμή σταμάτησα εντελώς. Πέρασα την εφηβεία μου, πήγα φαντάρος και λύρα ξαναπιάνω στα 22 μου χρόνια. Στο ενδιάμεσο δεν έλειπαν τα παρεάκια βέβαια στο σπίτι. Κι έτσι ξαναρχίζω να ασχολούμαι με την μουσική.
                                
                                                                   
Παρά το νεαρό της ηλικίας σου έχεις γερές βάσεις και ένα χαμηλό προφίλ που σπάνια έχουν οι σημερινοί καλλιτέχνες. Πλέον οι περισσότεροι  έχουν  ξεφύγει   λίγο από την παράδοση.

Αυτό είναι της εποχής, έχουν ξεφύγει όλοι (γέλια). Αυτό είναι στο χαρακτήρα του ανθρώπου. Απλώς είναι πιο εύκολο όταν ασχολείσαι με την μουσική και έχεις κοινό από κάτω, είναι πιο εύκολο να ξεφύγεις και να την αρπάξεις!!!                                                            
Ειδικά όσο πιο νέος είσαι τόσο πιο εύκολα το παθαίνεις αυτό. Παίζει ρόλο βέβαια και τι βάσεις έχεις ως άνθρωπος  και τι χαρακτήρας είσαι. Όταν έχεις ένα χαμηλό προφίλ δύσκολα θα ξεφύγεις.                   


Πιστεύεις ότι όταν ασχολείσαι με την παράδοση πρέπει να προχωράς με βάση αυτή? Το να προσθέτεις κι άλλα μουσικά όργανα πέρα από τα βασικά είναι κατακριτέο ?  
Κοίταξε όταν ασχολείσαι με την παράδοση, με παραδοσιακά όργανα και παραδοσιακή μουσική έχεις μία βάση. Από κει και πέρα όλες οι παραδοσιακές μουσικές και ειδικά η δική μας  (κρητική μουσική), είναι η πιο εξελίξιμη  μουσική στον κόσμο. Όλες οι άλλες είναι περίπου στάσιμες.  Εμείς έχουμε  τα τραγούδια που είχαν γραφτεί τότε από τους πρωτομάστορες  αλλά συνεχίζονται και γράφονται καινούργια κομμάτια. Στα όργανα τώρα που προστίθενται  δεν είναι κατακριτέο , απλώς να δένουν γενικά στη μουσική που θα παίξεις. Ένα παράδειγμα είναι η κιθάρα που έχει μπει τα τελευταία χρόνια στην κρητική . Παλιότερα δεν υπήρχε, όμως μπορεί στο πέρασμα των χρόνων να καθιερωθεί ως παραδοσιακό όργανο ή οποιοδήποτε  άλλο.                                                                                                                              

Οι σημερινοί καλλιτέχνες βιάζονται να κάνουν δισκογραφία. Εσύ θεωρείς ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να γράψεις? 

Τα τραγούδια τα είχα πολλά χρόνια πίσω. Απλώς δεν τα είχα ηχογραφήσει . Δεν είχα δει το θέμα ζεστά. Μια στιγμή το είδα , μπήκαμε στούντιο να γράψουμε κάποια παλιά κομμάτια και λέμε… δε βάζουμε αρχή να γράψουμε και κάτι δικό μου? Τα γράψαμε και βγήκε το CD .                                                  
                                                                                          
Το ίδιο λάθος είναι το πρώτο σου δισκογραφικό βήμα..?  
Ναι είναι το πρώτο και έπειτα ακολούθησε ένα τραγούδι στο διαδίκτυο με τίτλο ‘’ Στο πέρασμα του ο καιρός’’. Σε μουσική δική μου κ στίχοι της Μάρως  Γεωργιλαδάκη.

Τώρα τι ετοιμάζεις?

Ετοιμάζω κάποια τραγούδια που θα έχουν παραδοσιακά ακούσματα  δηλαδή συρτά κτλ. και κάποια πιο έντεχνα. Δικά μου πάλι σε μουσική και μερικά και σε στίχους. Απλώς δεν έχουμε αποφασίσει   αν θα κυκλοφορήσει σε cd ή στο διαδίκτυο.

Τι μουσική ακούς μόνος σου όταν χαλαρώνεις?

Ακούω απ όλα τα είδη μουσικής. Συνήθως  ακούω δεξιοτέχνες μουσικούς απ όλα τα είδη και απ όλα τα μέρη της γης.Πέρα από τα κρητικά ακούω βιολιά, κλαρίνα, μπουζούκια , παραδοσιακές μουσικές άλλων χωρών. Ανατολής… Τουρκίας, Συρίας κτλ. Πιο πολύ ανατολικά ακούσματα παρά δυτικά.                                                                                                                                                         
Τα ακούσματα αυτά σε επηρεάζουν ?

φυσικά με επηρεάζουν όπως όλοι μας επηρεαζόμαστε από κάπου και μετά γράφουμε.  

Τι είναι επιτυχία για σένα? 

Στη μουσική… επιτυχία προσωπικά θεωρώ  ότι  όταν γράψω ή πάω να  παίξω κάπου να κάνω αυτό που πραγματικά  θέλω και με ευχαριστεί. Δηλαδή όταν πάω να γράψω ένα κομμάτι δικό μου  να βγει έτσι όπως το θέλω. Τώρα αυτό αν έχει ανταπόκριση  απ ΄ τον κόσμο  είναι άλλο θέμα. Αλλά δε θεωρώ ότι, ότι κάνει επιτυχία είναι και  το καλό . Πολλά πράγματα έχουν επιτυχία ,πολλή μουσική, πολλά τραγούδια αλλά αυτό δε σημαίνει πολλές φορές ότι είναι και το σωστό. 

Εσύ νοιώθεις ότι έχεις κάνει επιτυχία? 

Σαν πρώτη δισκογραφική δουλειά  είμαι ευχαριστημένος. Τώρα από κει και πέρα σ αυτά που θέλω να γράψω σαφώς  και θέλω να είναι καλύτερα από αυτά που έγραψα πριν. Σκοπός μου είναι να ανεβαίνω σκαλοπάτια και να μη μένω στάσιμος. Όπως είναι σκοπός του κάθε ανθρώπου αυτό που κάνει να το κάνει κάθε φορά καλύτερα.

Όταν ήσουν στο στούντιο ένοιωσες για κάποια τραγούδια ότι αυτά θα ξεχωρίσουν περισσότερο?

Κοίταξε είναι κάποια τραγούδια που λες ότι  έχουν στίχο κ μουσική που θα αγγίξουν των κόσμο. Το άλλο κομμάτι είναι που λες ότι αυτό το κομμάτι , θα ακουστεί πιο πολύ σε καλλιτέχνες γιατί θα χει  δεξιοτεχνικά πράγματα  που μπορούν να το καταλάβουν άνθρωποι που γνωρίζουν ή ασχολούνται από μουσική. Οπότε είναι αναλόγως το τραγούδι που αγγίζει διαφορετικούς ανθρώπους. 

‘’Το ίδιο λάθος’’ έκανε και συνεχίζει να ακούγετε και στο ραδιόφωνο αλλά και διαδικτυακά
Το συγκεκριμένο κομμάτι έδεσε ο στίχος με την μουσική . Είναι οι στίχοι που σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχουν περάσει μια παρόμοια κατάσταση και  τους αγγίζει. Όπως και με το τελευταίο (Στο πέρασμά του ο καιρός)  πιστεύω ότι και αυτοί οι στίχοι αγγίζουν πάρα πολλούς ανθρώπους.                                                                                                                                                           
Η δύσκολη κατάσταση που περνάμε σαν χώρα θεωρείς ότι μας έχει αλλάξει ως άνθρωπο?   Ο κόσμος ψάχνει διέξοδο μέσα απ την διασκέδαση?                   
                                                            
Φυσικά και τον έχει αλλάξει   η οικονομική κατάσταση και έχει περάσει στην ψυχολογία του ανθρώπου. Ο κόσμος πάντα έψαχνε και ψάχνει διέξοδο μέσα από την μουσική. Δυστυχώς  η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την ψυχολογία των ανθρώπων και ψάχνουν διεξόδους σε πιο εύκολα ακούσματα.  Ψάχνει την διασκέδαση και όχι την ψυχαγωγία. Πάει πιο πολύ να εκτονωθεί, να ξεδώσει . Δε πάει για να πάρει πράγματα π.χ. από το θέατρο ή από μια μουσική παράσταση, να πάρει μηνύματα. Πάει να ξεχαστεί, να βγάλει το άγχος και τα προβλήματα που έχει ο καθένας. Άλλο πράγμα η ψυχαγωγία και άλλο πράγμα η διασκέδαση. Ο άνθρωπος έχει φύγει πλέον απ την ψυχαγωγία κι έχει πάει στην διασκέδαση.                                                                                                                                                            
Η πηγή έμπνευσής σου εκτός απ τα μουσικά σου ακούσματα? 
Από τα πάντα γύρω μου… πολλά που έχω γράψει τώρα, μου τύχει να πάω για ύπνο και να μου χει έρθει εκείνη την στιγμή η μουσική και ο στίχος μαζί και να χω γράψει κομμάτι μέσα σε μια νύχτα. Δηλαδή σα να το χω μέσα μου και σε μια στιγμή βγαίνει. Σ αυτά τα πράγματά όσο και να προσπαθείς δε γίνεται απλά έρχεται από μόνο του και γράφεις. 
                     
                                                                        
Και για κλείσιμο … συμβουλές για τα παιδιά που ξεκινάνε τώρα. 

Το βασικό είναι να είναι ο εαυτός τους . Σίγουρα πρέπει να έχουν πρότυπα για να πάρουν και κάτι από κει. Απλώς να μην μιμούνται και να είναι καθαρά ο εαυτός τους.