Φαράγγι Σαρακίνας

Τετάρτη 21.09.2016
Επιμέλεια: Χατζηνικολάκης Νικολάος

 
Δυτικά της Ιεράπετρας και σε απόσταση  16 χλμ. βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό των Μύθων.
Σε μικρή απόσταση από αυτό αρχίζει το φαράγγι της Σαρακίνας, το οποίο καταλήγει κοντά στην Μύρτο. Το μήκος του φαραγγιού φτάνει το 1,5 χλμ. και το πλάτος του κυμαίνεται μεταξύ 3 και 10 μέτρων . Τα τοιχώματα φτάνουν σε  ύψος τα 150 μέτρα . Στο φαράγγι  ρέει ο ποταμός  Κρυοπόταμος , όλο το χρόνο . Το φαράγγι ονομάζεται και φαράγγι του Σαραντάπηχου.
Κατά τον μύθο  ο Σαραντάπηχος  ( γίγαντας , γιος του Δία) περνώντας  από το βουνό έσκυψε για να πιει νερό από το ποτάμι, με αποτέλεσμα η μακριά του γενειάδα  να σχίσει το βουνό στα δύο και να δημιουργηθεί το φαράγγι. Το φαράγγι είναι πλούσιο σε βλάστηση , με πουλιά , τρεχούμενα νερά , μικρούς καταρράκτες , μικρές λιμνούλες και πολλά σκαρφαλώματα.
Η κοίτη του καταλαμβάνεται από διαφόρων μεγεθών ογκόλιθους  που κάνουν την διάβαση ιδιαίτερα ελκυστική και περιπετειώδη, μέσα από στενούς διαδρόμους και πέτρινα παράθυρα. Το φαράγγι είναι ιδανικό για την απογευματινή σας βόλτα με τα παιδιά και τους φίλους σας. Η διάβαση μέσα από το φαράγγι θα σας πάρει περίπου μία ώρα.
Η διαδρομή μπορεί  να αρχίσει είτε από την είσοδο κοντά στους Μύθους, είτε από την έξοδο του. Αν θέλετε να ανηφορίσετε από την έξοδο κοντά στη Μύρτο , ο εντοπισμός  του φαραγγιού είναι ευκολότερος.
Ερχόμενοι από την  Ιεράπετρα , θα δείτε μια γέφυρα πριν το χωριό Μύρτου. Πριν την γέφυρα ακολουθείστε το μονοπάτι και περπατήστε μέχρι να βρείτε μια αρχαία τοξωτή Ρωμαϊκή γέφυρα. Εκεί στρίψτε δεξιά και αμέσως μετά αριστερά. Ακολουθείστε την κοίτη του ποταμού και θα βρεθείτε στο φαράγγι. Μετά από μισή έως μία ώρα θα συναντήσετε μια ακόμα γέφυρα. Αριστερά της βρίσκεται το χωριό Μύθοι, εδώ υπάρχει και ένα  άλλο μονοπάτι για να επιστρέψετε στην Μύρτο. Το φαράγγι της  Σαρακίνας είναι ένα από τα ομορφότερα που υπάρχουν στην Κρήτη. Δειτε επισης...

σχετικά άρθα της κατηγορίας...