Τα Σνακ της Φοιτητικής Ζωής

Τρίτη 11.10.2016
Επιμέλεια: Γιακουμάκης Μάνος


Είσαι φοιτητής , έχεις υποχρεώσεις, άστατα ωράρια, και βέβαια πολλές βόλτες, καφέδες, μπύρες, κρασιά, ποτά και άλλα παρόμοια φοιτητικά χόμπι. Θέλεις όμως και να κάνεις κάτι για να προσέξεις λίγο την διατροφή σου. Δες λοιπόν εδώ , πως μπορεί να σε βοηθήσει ο διατροφολόγος σου. Θα δούμε κάποιες προτάσεις για το ποιες είναι οι σωστές επιλογές όσον αφορά τα μικρογεύματα της ημέρας, ούτως ώστε καταναλώνοντάς τις, να έχετε μια σωστή διατροφική βάση που αν τη συμπληρώσετε και με σωστές επιλογές κυρίως γευμάτων, θα έχετε καταφέρει να πιάσετε το στόχο της σωστής διατροφής.
Εκείνες οι κρίσιμες στιγμές που μας πιάνει η λιγούρα στη σχολή , στο σπίτι ή κάπου έξω, ευθύνονται για μερικά από τα σοβαρότερα διατροφικά μας παραπτώματα. Για όλα όμως υπάρχει ο σωστός κι ο λάθος τρόπος.

Βάλε υγιεινά σνακ στη ζωή σου.
Για το δεκατιανό ή το απογευματινό σου , υπάρχουν διάφορες επιλογές που αποτελούν μια καλή, σωστή και υγιεινή λύση. Τα αμυλώδη γευματάκια ( π.χ. γαλέτες, μπάρες δημητριακών, φρούτα, ωμά λαχανικά ) για παράδειγμα, σου δίνουν ενέργεια για τις δύσκολες ώρες των μαθημάτων.
Επίσης υπάρχουν οι πρωτεΪνούχες επιλογές ( π.χ. γάλα ή γιαούρτι), αλλά και οι σωστές επιλογές γλυκών για όταν σε πιάνουν οι κρίσεις υπογλυκαιμίας ( αποξηραμένα φρούτα , γλυκά του κουταλιού, σιροπιαστά, μέλι, κ.α.). Κάνοντας λοιπόν συνδυασμούς από τα παραπάνω, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου αγαπημένο , αλλά υγιεινό σνακ, όπως : σάντουιτς –γάλα με δημητριακά-γιαούρτι με μέλι, μαρμελάδα, ή λίγο τυρί –μέλι με ξηρούς καρπούς , παξιμάδι-ψωμί με μέλι.Ο διατροφολόγος συμβουλεύει:
Παίξε με τα γεύματα. Επέλεξε κάτι διαφορετικό κάθε μέρα για να μην βαρεθείς. Διάλεξε π.χ. διαφορετικό είδος ψωμιού για τα σάντουιτς ( σικάλεως, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, κτλ.) και διαφορετικά υλικά γέμισης κάθε φορά. Επίλεξε διάφορα φρούτα , λαχανικά, δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα κτλ. Και όχι συνεχώς τα ίδια. Δεν χρειάζεται να καταφεύγεις στην ανθυγιεινή, παχυντική και ακριβή λύση του έξω ή του κυλικείου, αλλά απλώς να βάλεις προγραμματισμό στη διατροφή σου. Θα είσαι πιο υγιής , πιο ευδιάθετος και θα αποκτήσεις το σώμα που ονειρεύεσαι (αν δε το χεις ήδη!!!).Βάλε σνακ στη ζωή σου.

Αν έχεις νιώσει έστω και σπάνια μία μικρή ατονία , υπνηλία ή ακόμα και χαμηλή διάθεση μέσα στην ημέρα σου, ή στη σχολή , τότε ένα σνακ θα κάνει κάτι παραπάνω από ότι ένας απλός καφές για να σε βοηθήσει να ξυπνήσεις. Με διάφορα μικρογεύματα , επιτυγχάνεις άλλωστε το στόχο των πολλών γευμάτων που συνιστούν όλοι οι διατροφολόγοι. Διατηρείς ποικιλία και ισορροπία στη διατροφή σου , συμπληρώνεις το κενό ανάμεσα στα κυρίως γεύματα ώστε να μην πεινάς. Παίρνεις ενέργεια για φυσική δραστηριότητα αλλά και αναπληρώνεις τα επίπεδα της μετά από κάποια άσκηση.